België zet volgende stap in de strijd voor biodiversiteit

België versterkt zijn inzet voor natuurbehoud met de officiële goedkeuring van de Nationale Biodiversiteitsstrategie 2025–2030. Deze geactualiseerde strategie, het resultaat van nauwe samenwerking tussen de regio’s en de federale overheid, vormt het referentiekader voor het Belgische natuurbeleid voor de komende zes jaar.

De strategie vertaalt de internationale engagementen van België in het kader van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (Rio, 1992) en integreert de prioriteiten van het Mondiaal Biodiversiteitskader van Kunming-Montréal en de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030.

Een nationale ambitie, een gedeelde visie

De strategie omvat 16 strategischeen 82 operationele doelstellingen om biodiversiteit in België en daarbuiten te beschermen en herstellen. Ze heeft als doel:

  • de biodiversiteit in België en daarbuiten te beschermen;
  • aangetaste ecosystemen te herstellen;
  • biodiversiteit integreren in sectorale beleidslijnen zoals landbouw, economie, energie en gezondheid;
  • het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen en participatie van alle belanghebbenden, inclusief jongeren, te versterken.

Dit actieplan weerspiegelt de Belgische ambitie om tegen 2050 in harmonie met de natuur te leven.

Als onderdeel van de geactualiseerde Nationale Biodiversiteitsstrategie 2030 wil de federale regering het engagement van België versterken via twee ambitieuze acties, naast tal van andere maatregelen die in de strategie zijn opgenomen. Ten eerste de ontwikkeling van een nationaal financieringsplan voor biodiversiteit om de mobilisatie van publieke en private middelen te verhogen op basis van duidelijke, gedeelde prioriteiten. Daarnaast ondersteunt het BiodiversiScape-programma, dat gericht is op het ecologisch beheer van federale landgoederen, de uitbreiding en de onderlinge verbinding van gebieden die gunstig zijn voor de biodiversiteit.

De strategie dient nu te worden vertaald in regionale en federale actieplannen, met een gestructureerde monitoring, een financieringsplan en een bredere betrokkenheid van alle belanghebbenden voor een concrete uitvoering tegen 2030.

Een strategie verrijkt door publieke participatie

De strategie werd verrijkt door een brede publieke raadpleging tussen juni en september 2024, waarbij 190 bijdragen werden verzameld van burgers, non-profitorganisaties en NGO's. Dit proces leidde tot de invoering van een nieuwe maatregel om de ecologische voetafdruk van de Belgische consumptie te verkleinen, meer aandacht voor de impact van mijnbouwactiviteiten op biodiversiteit, duidelijkere en beter meetbare doelstellingen en een versterkte rol voor jongeren in milieubeleid en -beheer.

Op 30 januari 2025 unaniem werd de strategie unaniem goedgekeurd door de uitgebreideInterministeriële Conferentie Milieu, en bouwt verder op eerdere Belgische engagementen, met een ambitieuze en gecoördineerde uitvoering. Alle betrokken actoren – overheden, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en de privésector – zullen worden gemobiliseerd om biodiversiteit als een transversale prioriteit te verankeren, zowel nationaal als internationaal. 

De Nationale Biodiversiteitsstrategie voor 2025-2030 en de resultaten van de publieke raadpleging, inclusief een overzicht van alle ontvangen opmerkingen en hoe deze zijn verwerkt, zijn beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Met deze strategie geeft België een krachtig signaal: biodiversiteit is een prioriteit. We beschermen niet alleen onze natuur, maar zorgen ook voor een duurzame toekomst voor de volgende generaties. 

Herziene Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie voor 2030

Beeld: Instituut voor Natuurwetenschappen/Thierry Hubin

De Nationale Biodiversiteitsstrategie voor 2025-2030 werd opgesteld door de contactgroep ‘National Biodiversity Strategy’ opgericht binnen de Stuurgroep ‘Biodiversiteit Verdrag’, handelend onder toezicht van het Belgisch Coördinatiecomité Internationaal Milieubeleid. De coördinatie werd verzorgd door Marie Baeckelandt, Hendrik Segers (Nationaal Knooppunt Verdrag inzake Biologische Diversiteit, Instituut voor Natuurwetenschappen) en Anna Heck (Biodiversity Platform, INBO).

Aichi targets
17. NBSAPs adopted as policy instrument
Belgium