Onze doelstellingen
Het Belgisch Nationaal knooppunt voor het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (of kortweg: het Nationaal Contactpunt, NKP CBD) is de officiële contactpersoon van België voor alle kwesties die verband houden met de werking van het Verdrag.
Het Nationaal Knooppunt stimuleert het behoud, het duurzame gebruik en de eerlijke en billijke verdeling van de voordelen die voortvloeien uit het gebruik van biodiversiteit door informatie te verspreiden, de nationale coördinatie en implementatie van beleidslijnen te vergemakkelijken en door het bewustzijn over biodiversiteit te verhogen. | |
|
Als gevolg van de verdeling in België van de bevoegdheden in verband met biodiversiteit over verschillende entiteiten, bestaat een van onze belangrijkste taken erin de samenwerking te vergemakkelijken tussen de verschillende actoren die betrokken zijn bij biodiversiteit en aanverwante beleidslijnen (de gewesten, het federale niveau, gemeenschappen, lokale actoren, niet-gouvernementele organisaties, de privésector, ...). |
Elk land dat de conventie heeft geratificeerd, wordt geacht een nationaal focal point aan te duiden. België wees het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan als nationaal knooppunt. Daardoor is het bij uitstek geschikt om wetenschappelijke ondersteuning te bieden voor het beleid inzake biodiversiteit.
Het team van het Nationaal Knooppunt maakt deel uit van de Operationele Directie Leefmilieu en levert wetenschappelijke beleidsondersteuning in samenwerking met partners binnen de BIOPOLS-groep, in het bijzonder het CEBioS-programma. Dit laatste organiseert capaciteitsopbouw voor partners van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
---
Het uitwisselingsmechanisme (Clearing-House Mechanism - CHM) vormt het platform voor informatie-uitwisseling van het Verdrag inzake biologische diversiteit.
Opgericht in overeenstemming met artikel 18, lid 3, is het uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van websites met de CBD-website(www.cbd.int) als centraal knooppunt en nationale uitwisselingsmechanismen als nationale knooppunten van het netwerk.
De missie van het uitwisselingsmechanisme voor de periode 2011-2020, zoals vastgesteld bij besluit X/15, is “een significante bijdrage te leveren aan de uitvoering van het Verdrag inzake biologische diversiteit en het Strategisch Plan voor biodiversiteit 2011-2020, door middel van effectieve informatiediensten en andere passende middelen om wetenschappelijke en technische samenwerking, kennisdeling en informatie-uitwisseling te bevorderen en te vergemakkelijken, en een volledig operationeel netwerk van partijen en partners op te zetten”.
De missie is gebaseerd op drie belangrijke doelen:
- Het centrale uitwisselingsmechanisme levert effectieve wereldwijde informatiediensten om de implementatie van het Strategisch Plan voor Biodiversiteit 2011-2020 te vergemakkelijken.
- Nationale uitwisselingsmechanismen leveren effectieve informatiediensten om de implementatie van de nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen te vergemakkelijken.
- Partners breiden het netwerk en de diensten van het uitwisselingsmechanisme aanzienlijk uit.