De Nationale Biodiversiteitsstrategie (NBS) is het Belgische antwoord op de formele verplichting van het VBD om tegen de 16e Conferentie van de Partijen (COP-16, oktober 2024) een herziene of geactualiseerde Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplannen, met inbegrip van nationale doelstellingen, in te dienen. Het biedt een kader voor beleidsontwikkeling en voor de toekomstige ontwikkeling van acties. Het omvat bestaande regionale en federale kaders en actieplannen en ondersteunt de integratie en aanpassing ervan. Het is de bedoeling om strategische beleidsrichtlijnen aan te reiken zodat belanghebbenden inzake biodiversiteit in België in een partnerschap kunnen samenwerken om op nationaal en internationaal niveau bij te dragen tot het bereiken van de doelstelling om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen tegen 2030. Dit zal bereikt worden door een meer doeltreffende en coherente implementatie van de drie doelstellingen van het VBD te verzekeren. De strategie besteedt bijzondere aandacht aan het creëren van een grotere coherentie en het opvullen van hiaten in bestaande Belgische instrumenten, en aan het optimaliseren van de integratie van biodiversiteit op nationaal en internationaal niveau.
De NBS omvat een reeks van 16 strategische doelstellingen en 82 operationele doelstellingen. De in de strategie geformuleerde doelstellingen vormen een gemeenschappelijke basis en dienen als leidraad voor de implementatie door de bevoegde overheden. Naar aanleiding van de aanbevelingen om de NBS bij te werken, is de structuur van de doelstellingen herzien om deze beter af te stemmen op en een afspiegeling te laten zijn van het K-M GBF en de EUbiodiversiteitsstrategie 2030 (zie bijlage 4).
De tekst van de NBS identificeert duidelijk, voor elke doelstelling, de link met de artikels van het VBD, de relevante doelstellingen van de K-M GBF, de thematische werkprogramma's, richtlijnen, enz. die werden aangenomen in het kader van het Verdrag, evenals de relevante EU-verplichtingen. De belangrijkste focus ligt op de sectorale integratie van biodiversiteit. Waar nodig zullen federale en regionale overheden en andere relevante actoren op een gecoördineerde manier implementatie maatregelen nemen.
De geactualiseerde strategie is opgesteld voor een periode van 6 jaar (2025-2030). De opvolging van de vooruitgang en belemmeringen voor de implementatie van de NBS zullen worden opgenomen in de nationale rapporten aan het VBD. Informatie over de implementatie van de NBS wordt ook gepubliceerd op de website van het Belgische uitwisselingscentrum voor het VBD, het “Clearing House Mechanism” (www.biodiv.be).
Veel verschillende actoren moeten een actieve rol spelen bij de implementatie van de strategie: ministeries en overheden, adviesorganen, onderzoeksinstituten, NGO's, informatiecentra, individuen en gemeenschappen, enz. Een verscheidenheid aan activiteiten zal tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd in verschillende sectoren en - na verder overleg en coördinatie - op verschillende administratieve niveaus.
Als je meer wilt weten over de laatste versie van de strategie en het proces van de update, kijk dan hier.
