This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

« March 2020 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Event Seminarie ter voorstelling van het Sectoraal Akkoord ter verhoging van het aanbod gecertificeerd Hout op de Belgische markt

De seminarie wordt georganiseerd in samenwerking met de ondertekenaars van dit akkoord en isin de eerste plaats bedoeld om het akkoord meer bekendheid binnen de Belgische houtsector te verschaffen.

Download as iCalendar

Period 18/11/2011
Event location Rode Zaal, Beurs "Hout en Habitat" Antwerps expo, Antwerpen
Host Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Belgische houtsector
Contact person Damien Rebella
damien.rebella@gezondheid.belgie.be
02 524 92 88

van 14u30 tot 18u in de Rode Zaal van Antwerp Expo te Antwerpen

Hout is niet alleen mooi, aangenaam en creatief, het is ook een hernieuwbare grondstof waarvan de verwerking minder energieverslindend is dan die van alternatieve materialen. Bovendien wordt de koolstof, die tijdens het groeiproces van de boom werd opgeslagen, vastgehouden in de houten producten gedurende hun volledige levensduur, wat eveneens bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. Hierdoor is hout zonder twijfel één van de meest ecologische materialen.

Duurzaam geproduceerd hout is afkomstig uit bossen die met respect voor alle ecologische, economische en sociale behoeften van de huidige en toekomstige generaties worden beheerd. Certificatie van hout is één van de methodes om over deze duurzaamheid te communiceren. De gangbare certificatiesystemen op de Belgische markt zijn FSC en PEFC.

Kiezen voor duurzaam geproduceerd hout is dan ook een doeltreffende manier om bij te dragen tot een duurzame exploitatie van de bossen en, bijgevolg, tot een duurzame ontwikkeling van de hulpbronnen van onze planeet. Het is ook een verantwoordelijke beslissing die van groot belang is voor onze generatie en voor alle toekomstige generaties.

Op 1 maart 2011 werd in dit kader een belangrijke verbintenis ondertekend tussen de Belgische houtsector en de minister van Klimaat en Energie, Paul Magnette. Voor de eerste keer in België en Europa zijn de verschillende actoren uit de houtsector overeengekomen om hun aanbod van gecertificeerde producten te verruimen en hun klanten bij aankoop te sensibiliseren over het belang van duurzaam geproduceerd hout.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, in samenwerking met de vertegenwoordigers van de Belgische houtsector, het genoegen om u uit te nodigen op de voorstelling van dat sectoraal akkoord ter verhoging van het aanbod aan gecertificeerd hout op de Belgische markt.

Vertegenwoordigers van de ondertekenaars van de overeenkomst zullen toelichting geven bij dit akkoord en de gevolgen ervan. Daarnaast zullen er ook vertegenwoordigers aanwezig zijn van de twee meest gangbare labels (FSC en PEFC) die de huidige toestand in België en de procedures die gevolgd moeten worden om zich te laten certificeren zullen toelichten. Ten slotte zullen verschillende actoren uit de houtverwerkende keten een praktijkgetuigenis brengen over hun ervaring met certificering.

Programma:

14u30

Onthaal – koffie– inschrijving
Inleiding: Voorstelling van de conferentie – Bedanking

14u45 Voorstelling van het « Sectoraal akkoord ter verhoging van het aanbod houtproducten uit duurzaam beheerde bossen »
Spreker: Vertegenwoordiger van de minister van Klimaat en Energie
15u00 De gevolgen voor de houtsector in België
Sprekers: Vertegenwoordigers van de ondertekenaars van het sectoraal akkoord
16u00 Koffiepauze
16u20 « Certificering in België: hoe ver staan we en hoe werkt het? »
Sprekers: Vertegenwoordigers van FSC en PEFC
16u50 Getuigenissen van gecertificeerde bedrijven
Sprekers: Vertegenwoordigers van gecertificeerde bedrijven
17u45 Conclusies
18u00  Afsluitende drink

 

logo CBD logo NFP Belgium logo RBINS